1,890 korun za hodinu pétanque? Zbláznil ses???

Taková byla zhruba reakce na nedávnou nabídku, kterou jsem zveřejnil na facebooku. A také „rázem se z hobby petanque stal nejdražší sport co znám…“ ,“ kdybych se chtěl opravdu zlepšovat, začnu normálně trénovat a nemusím kvůli tomu utratit tisíce“ nebo „suma je podle mě mimo mísu“. Ještě podotknu, že ta cena je na osobu a tréninku se může zúčastnit až 8 lidí. Je to tedy drahé? Nebo není?

Hmm, je to k zamyšlení. Pokud se na to budu dívat stylem „utratím za hraní pétanque dva tisíce“, pak to asi předražené je. Ale to není podstata nabídky. Já nabízím příjemně strávenou nezapomenutelnou hodinu se zábavným tréninkem pétanque, ze kterého odejdou lidi nadšení, bude je bavit, něco nového se naučí, dostanou výborné základy a třeba získají novou oblíbenou aktivitu nebo rovnou životní vášeň. Přizpůsobím ji různé úrovni hráčů, pružně zareaguji na to, co je baví víc a co méně a na konci si řeknou „kdy můžu přijít příště“.

Žijeme v době, kdy si každý může vybrat. To je na ní tak krásné. Je plná barev a možností. Srovnám trénink pétanque například s posilováním. Jsou lidé, kteří cvičí doma, dělají kliky, dřepy, sklapovačky a nepotřebují na to ani kupovat si koule na pétanque. Pro inspiraci se dívají na youtube, nechají si poradit od kamaráda nebo si stáhnou nějakou bezplatnou aplikaci do mobilu. Aby se zlepšili, nemusejí utrácet tisíce. A jsou spokojeni.

Další chodí na skupinová cvičení, dá za ně 200 – 300 korun a motivuje ho, když se porovnává s ostatními.

Třetí si koupí členství do fitness, aby se přinutil chodit pravidelně a čtvrtý si zaplatí i osobního trenéra. Dá za něj 500, 1,500 nebo třeba 3,000 korun za hodinu. Trenér mu vybere správnou sestavu cviků, upozorní ho na chyby, ukáže, jak který cvik správně dělat a čeho se vyvarovat, doporučí, jak při cvičení dýchat nebo jak jej doplnit vhodnou stravou.

Každý dostane dle svého výběru a je to v pořádku. Kdykoliv si může vyzkoušet něco jiného.

Organizujeme mezinárodní stáže pétanque, kde účastníci zaplatí 10,000 korun za 4 dny. A hráči se na ně hlásí opakovaně. Zaměřujeme se nejenom na zlepšení techniky a taktiky, ale máme na ně jako školitele například mentálního kouče, který připravuje špičkové hráče pokeru ve Francii. Mistr 5.danu tradičních bojových umění kung-fu učí dýchání, uvolnění nebo meditaci. A není náhodou, že na tuto stáž jezdí národní týmy. Za týden nebo 10 dní stáže získají ve výkonu to, na čem by sami museli pracovat rok. Nebo dva. A navíc – čím lepší základy mají, tím rychleji se pak mohou zlepšovat.

Je 1,890 korun za hodinu pétanque hodně? Jsou 2,000 korun za lístek na fotbal nebo na koncert hodně? Je večeře v restauraci za 3,000 korun hodně? Podle mého je to o preferenci každého z nás. Život se skládá z nezapomenutelných okamžiků. Ty se nám promítají v hlavě. Já si dodnes pamatuji jahodové menu v restauraci vedle Papežského paláce v Avignonu. Nebo velké oblázky na vinicích v Chateauneuf-du-Pape. Nebo první kouli, kterou jsme s Karlem Dohnalem hodili na vysněném hřišti v Únětickém pivovaru.

V každém případě tyto úvahy o ceně jsou jenom čistě filozofické a o výsledku nerozhodne anketa na facebooku nebo nebo náš pocit. O správnosti nebo nesprávnosti rozhodne jenom jedno – VOLBY! Ano, nejdůležitější je „hlasování peněženkou“ konkrétních lidí, kteří budou nebo nebudou ochotni si takový zážitek zaplatit. A pak se třeba pravidelně vracet.

Pokud chcete o uvedeném tréninku vědět více, podrobnosti najdete zde:

Kouzla a taje pétanque


				
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů